Minkä takia ihmiset pitävät festivaaleista eli festareista niin kovasti? Selitys tähän on yksinkertainen: festivaalit ovat irtiotto arjesta, ja tarjoavat hyvän keinon nähdä lukuisia huippuartisteja samassa paikassa vain murto-osalla tavallisten konserttilippujen hinnasta. Mikäli pitää konserteissa käymisestä, voi helposti huomata, että harrastus voi käydä kalliiksi. Festareilla kävijä maksaa lipun hinnan ja saa rahalleen paljon vastinetta. Festivaaleilla esiintyy monia huippunimiä, jotka eivät välttämättä muutoin tulisi käyneeksi esiintymässä kyseisessä maassa kiertueensa aikana.

Festivaaleihin liitetään useimmiten suuri alkoholin kulutus ja nuorison juhlimiskulttuuri. Festivaalit eivät kuitenkaan ole pelkkää bilettämistä, sillä monen ikäiset ihmiset voivat osallistua festivaaleille, ja tämän lisäksi on olemassa festivaaleja, joissa alkoholia ei tarjoilla lainkaan. Festivaalialueella ei ole myöskään pakko majoittua, mutta monet pitävät kuitenkin alueen läheisyydessä oleskelemisesta, jotta festivaalien esiintyjiä ehtii nähdä ja kuulla mahdollisimman paljon ja tehokkaasti. Festivaaleilla tärkeintä on hauskanpito ja hyvä asenne. Nyt tutustumme erilaisiin festareihin Euroopassa.

1)  Tomorrowland

Tomorrowland saa joka vuosi Belgian sekaisin. Se on Euroopan suurimpiin kuuluva festivaali. Ensimmäisen kerran Tomorrowland järjestettiin vuonna 2005. Festivaalin musiikkitarjontaan kuuluu elektroninen tanssimusiikki. Tomorrowland järjestetään Boomin kaupungissa Belgiassa, ja se kestää kahden viikonlopun verran. Mikäli haluaa päästä mukaan Tomorrowlandin festaritunnelmaan, täytyy olla hyvin nopea. Liput festivaaleille nimittäin myydään joka vuosi loppuun vain muutaman minuutin sisällä. Ne, jotka saavat lipun, ovat onnekkaita. Vuosittain festivaaleille kerääntyy yleisöä jopa 400 000 ihmistä.

Joka vuosi Tomorrowlandissa nähdään kaikkein kuumimpia elektronisen tanssimusiikin osaajia ja DJ-lahjakkuuksia. Alusta asti mukana ovat olleet esimerkiksi Armin van Buuren, Axwell ja David Guetta. Vuonna 2011 festivaalia laajennettiin merkittävästi edellisen vuoden menestyksen siivittämänä, ja tämän jälkeen festivaali on ollut yksi Euroopan ehdottomasti merkittävimmistä musiikkitapahtumista koskaan. Vuonna 2018 festivaaleilla oli mukana tuttuja nimiä ja erityispiirteenä oli se, että vastikään menehtyneelle Aviciille järjestettiin monia tribuutteja, joissa artistia kunnioitettiin ja muisteltiin.

2)  Exit

Exit-festivaali on voittanut lukuisia parhaiden festivaalien palkintoja. Se järjestetään metsäisessä ympäristössä Serbiassa vuosi toisensa jälkeen. Exit sai alkunsa opiskelijoiden ansiosta, sillä paikalliset opiskelijat halusivat taistella Balkanin ja etenkin Serbian demokraattisuuden ja solidaarisuuden puolesta. Vuosi 2018 oli jo kahdeksastoista vuosi, kun festivaali järjestettiin, ja näiden vuosien aikana Balkanin alue on kokenut hurjia poliittisia ja demokraattisia muutoksia. Festivaalia voisi kutsua yhdeksi yhdistäväksi tekijäksi ympäröiville valtioille ja niissä asuvalle nuorelle väestölle.

Exit on kerännyt monia palkintoja ja saanut tunnustusta esimerkiksi Best Overseas Festival -palkinnon myötä. Lisäksi kansainvälisesti tunnetut uutiskanavat, kuten CNN, ovat ottaneet festivaalin tarkasteluunsa ja uutisoivat siitä joka vuosi. Festivaaleilla on noin 198 000 kävijää vuosittain ja määrä jatkaa kasvamistaan. Exit tarjoaa lukuisia erilaisia lavoja kävijöilleen, ja jokaisella lavalla voi kuulla eri tyylistä elektronista tanssimusiikkia hardcore-tyylistä pehmeämpiin tyyleihin. Lavoilla on nähty esimerkiksi Afrojack, Martin Garrix ja monia muita huippunimiä.

3)  Glastonbury Festival

Glastonbury Festival on viisipäiväinen festivaali, joka järjestetään vuosittain Piltonin kaupungissa Englannissa. Vuosittain Glastonburyn festivaalilla on noin 135 000 kävijää, ja esimerkiksi Tomorrowlandista poiketen Glastonbury Festival tarjoaa lavoja pop ja rock-artisteille. Festivaalia pidetään tärkeänä brittikulttuurin ylläpitäjänä, ja festivaalin yksi periaatteista on tarjota keino itsensä ilmaisulle ja hyvästä ilmapiiristä nauttimiselle. Glastonbury Festival on myös vanha festivaali, sillä se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970. Lipun hinta oli yhden punnan, ja sisälsi ilmaiseksi maitoa maatilalta, jonka mailla festivaali järjestetään.

Glastonbury-festivaalilla on juuret syvällä historiassa, sillä samalla paikalla on järjestetty musiikkiesityksiä jo 1900-luvun alun ensimmäisistä vuosikymmenistä saakka. Tällöin opiskelijat pääsivät esittelemään taitojaan sen aikaisten modernien sävellysten parissa. Glastonbury Festival on vuosien aikana joutunut kestämään monenlaisia vastoinkäymisiä ja valtavaa kilpailua. Lisäksi useana vuonna sääolosuhteet ovat olleet koleat ja sateiset. Tämä ei kuitenkaan ole lannistanut festarikansan tunnelmaa, sillä yleisö on aina halunnut nähdä suosikkiartistinsa, kuten Coldplayn, Kylie Minoguen, The Whon ja Dolly Partonin.

4)  Rock in Roma

Rock in Roma -festivaali järjestetään vuosittain Roomassa Capannellen ralliradalla kesä-heinäkuussa. Ensimmäistä kertaa kyseinen festivaali järjestettiin vuonna 2002, ja sen suosio on kasvanut tasaisesti. Rock in Roma -festareilla on mahdollista päästä kuuntelemaan monen eri genren edustajan musiikkia ja tunnetuimpia esiintyjiä festivaaleilla ovat olleet esimerkiksi Massive Attack, Deadmau5, Ben Harper, Toto ja Rammstein. Vuosittain festivaaleilla käy satoja tuhansia ihmisiä, joten kysyntää Rock in Roman kaltaiselle tapahtumalle riittää. Festivaali poikkeaa tavanomaisesta festareiden aikataulusta, sillä sen konsertit levittäytyvät kuukauden ajalle.

Kotimaasta rohkeasti maailmalle

Kesän yksi parhaita asioita on lukuisat festivaalit, joilla pääsee seuraamaan suosikkiesiintyjiään ja viettämään hauskaa aikaa yhdessä ystävien kanssa. Eurooppa on pullollaan mitä mielenkiintoisimpia festivaaleja, joten jos Suomen keikkalavat on jo koluttu läpi, kannattaa festivaaleille suunnata myös muualle Eurooppaan. Festivaaleissa parasta on se, että suuren luokan esiintyjät kokoontuvat samaan paikkaan, ja tällä tavalla festarivieraat saavat rahalleen eniten vastinetta. Tomorrowland, Exit, Glastonbury Festival ja Rock in Roma ovat vain yksittäisiä esimerkkejä Euroopan mahtavasta festivaalitarjonnasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *