Flow Festival on 15-vuotisen taipaleensa aikana kasvanut pienestä jazz- ja soul-tapahtumasta kansainvälistä tunnustusta nauttivaksi kaupunkifestivaaliksi. Flow tarjoaa kattauksen maailman kovimpia kansainvälisiä artisteja sekä suomalaisia huippunimiä. Ohjelma sisältää laajalla skaalalla erilaisia genrejä aina kovimmista rap-nimistä, kuten Kendrick Lamar, pitkän uran punkrockin parissa tehneeseen Patti Smithiin. Tämän lisäksi edustettuna ovat vahvasti kaupunkikulttuuri ja taide. Flow Festival onkin yksi Suomen visuaalisesti näyttävimmistä festivaaleista koristeluineen ja taideinstallaatioineen, ja jo sen takia ehdottomasti käymisen arvoinen.

Nuorten aikuisten suosiossa oleva Flow Festival on myyty loppuun useana peräkkäisenä vuonna, ja sen kävijät loistavat usein yhtä kirkkaasti vaatteillaan kuin lavalla esiintyvät tähdet. Monelle vuoden Flow-asut ovat suunnitteilla pidemmän aikaa, ja katumuotitoimittajat kiertävät festivaaleilla parhaita asuja bongaillen ja salamavalot vilkkuen. Kun puhutaan Flowsta, ei myöskään missään nimessä tule unohtaa ruokaa, joka nostaa veden kulinaristin kielelle. Festivaali kokoaa yhteen Suomen ravintoloiden helmet, joista moni luo aivan erityisen Flow-menun festivaalikävijöiden iloksi.

Flow Festivalin historia

Flow Festival näki ensimmäistä kertaa päivänvalon vuonna 2004 VR:n makasiineilla, jossa se järjestettiin myös seuraavana kesänä 2005. Festivaalin takana on Tuomas Kallio sekä hänen yhteistyökumppaninsa helsinkiläisestä Nuspirit Helsinki -kollektiivista. Ajatus Flow Festivalista lähti liikkeelle halusta tuoda jotakin aivan uutta kaupunkikulttuurin ja musiikin teemoilta järjestettävien tapahtumien kirjoon. Kahden ensimmäisen festivaalin jälkeen Flow piipahti pikaisesti Kaikukadulla Sörnäisissä vuonna 2006, jonka jälkeen se löysi nykyisen kotinsa Suvilahden historialliselta teollisuusalueelta vuonna 2007.

Flow Festival on järjestetty joka elokuu yhtäjaksoisesti jo viisitoista vuotta. Alussa suhteellisen pieni festivaali tarjosi lähinnä soul- ja jazz-musiikin helmiä, joista monet olivat kuitenkin suurelle yleisölle tuntemattomia nimiä. Vuosien varrella artistikattaus on laajentunut edustamaan myös valtavirran makua, ja lavalla on nähty supertähtiä monesta kevyen musiikin alalajista.

Flow on palkittu myös Musiikki & Media Industry Awards -gaalassa vuoden festivaalina yhteensä neljä kertaa vuonna 2009, sekä vuoden tauon jälkeen kolmena perättäisenä vuonna 2011, 2012 ja 2013.

Musiikki Flowssa kautta aikojen

Flow Festival ei missään nimessä ole yhden tyylilajin festivaali, vaan seasta löytyy niin indie-rockin helmiä, soulia sekä jazzia, popin kuumimpia nimiä ja moderneja klubisoundeja. Lisäksi tällä festarilla on kuultu myös punkkia, rokkia ja räppiä. Flow tarjoaa lähes jokaiselle jotakin ja on täydellinen festari urbaanin musiikin ja taiteen ystävälle, jonka musiikkimaku on laaja. Flown ensimmäisinä vuosina lavalla nähtiin pienempiä nimiä, kuten perustajansa Tuomas Kallion luotsaama jazzyhtye The Five Corners Quintet ja uraansa aloitteleva Husky Rescue.

Festivaalin kasvaessa artistilistalle alkoi ilmestyä toinen toistaan suurempia nimiä, kuten konemusiikin jättiläinen Chemical Brothers vuoden 2010 festareilla, tai vuonna 2011 lavalle astellut Kanye West. Viime vuosina Flown päätähdet ovatkin siirtyneet popahtavampaan suuntaan ja festivaali on vedetty täyteen sellaisilla artisteilla kuin Florence and the Machine, Sia ja Lana Del Rey. Näiden supertähtien lisäksi tilaa on aina riittänyt myös pienemmille nimille. Flow Festivalin parasta antia onkin eksyä kuuntelemaan keikkaa, jonka artistista ei ole koskaan kuullutkaan.

Nauti kaikilla aisteillasi

Myös kaupunkikulttuuri ja katutaide ovat Flow Festivalilla tärkeässä roolissa. Flow Festival on tehnyt yhteistyötä Aalto-Yliopiston kanssa useampana perättäisenä vuonna, ja kuten musiikin suhteen, myös taidetta on nähty laidasta laitaan aina suurista tilataideteoksista videoinstallaatioihin sekä valotaideteoksiin. Toisinaan myös festivaalikävijä pääsee konkreettisesti osallistumaan teoksiin, kuten Laura Väinölän Altar of Attraction -teoksessa, jolle kävijä voi jättää rakkaudentunnustuksen. Vuoden 2019 Flow Festivalin lupaillaankin tuovan lisää osallistuvaa taidetta, johon kävijä voi sukeltaa mukaan.

Musiikin ja taiteen lisäksi ruoka näyttelee Flowssa suurta roolia ja saattaa joillekin olla jopa festivaalin kohokohta. Valtavan ravintolatarjonnan seasta löytyy esimerkiksi useampi Michelin-tähdellä varustettu ravintola. Kaipasit sitten lautasellesi korealaisia herkkuja, sushia, thaimaalaista ruokaa, artesaanijäätelöä, etiopialaista ruokaa tai vaikkapa perinteisempää festarisapuskaa kuten pizzaa, löytyy Flown kattauksesta jokaiselle jotakin. Tarjonnasta löytyy myös runsaasti vegaanisia vaihtoehtoja sekä muut kuumimmat ruokatrendit. Janoisista pitävät huolen tietysti perinteiset olutteltat, mutta tämän lisäksi tarjolla on samppanjabaari ja herkullisia cocktaileja.

Festivaaliin kohdistunut kritiikki

Kuten mikä tahansa tapahtuma, ei Flowkaan ole selvinnyt vuosien varrella täysin ongelmitta. Viime vuosina festivaalia on kritisoitu mm. tungoksesta, joka loppuunmyydyllä festivaalilla ymmärrettävästi vallitsee varsinkin suosituimpien artistien esiintyessä. Arvostelua osakseen ovat saaneet myös pitkiksi venyvät jonot ruokakojuihin, joiden herkkuja jokainen haluaisi päästä maistamaan.

Tungoksen lisäksi Flowta on kritisoitu monen muun suomalaisen festivaalin tapaan talkoolaisten käytöstä, joiden pääsyoikeus festivaalialueelle omien talkoovuorojen ulkopuolella katsotaan joidenkin tulkintojen mukaan verottomasti maksettavaksi palkaksi. Talkoolaisten käytössä voi olla ongelmia myös tapaturmavakuutusten suhteen.

Kesäisen Helsingin kokoontumispaikka

Huolimatta kritiikistä Flow on monelle festivaalikävijälle Suomen kesän kohokohta, jossa on jotain erityistä. Sinne saavutaan nauttimaan musiikista, taiteesta, herkullisesta ruuasta sekä yleisestä ilmapiiristä. Flow on täynnä ystäviä, niin vanhoja kuin uusiakin, ja huolimatta sen valtavasta kasvusta ja valtavirtaistumisesta alkuvuosiinsa verrattuna, on sillä edelleen tärkeä paikka Helsingin kaupunkifestivaalien joukossa sekä kaupunkilaisten sydämissä. Moni kävijöistä on pitkän linjan Flow-konkareita, joista osa on viettänyt elokuisen viikonlopun näillä festareilla koko sen historian ajan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *