Ruisrockin jälkeen Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali, Ilosaarirock, järjestetään vuosittain heinäkuun toisena viikonloppuna Joensuussa. Vuosi toisensa jälkeen tuhannet vieraat tulevat kokemaan Ilosaarirockin menon ja nauttimaan Suomen suvesta musiikin parissa. Nimensä Ilosaarirock on saanut vanhan tapahtumapaikkansa mukaan, sillä vuoteen 1991 saakka tapahtuma järjestettiin Ilosaaressa. Sittemmin paikaksi on vaihtunut Laulurinne. Festivaalin ohjelmisto on rock-painotteinen, mutta viime vuosina artistikattaukseen on mahtunut yhä enemmän muidenkin genrejen kuumia nimiä. Näin festivaalista on onnistuttu luomaan elämys, joka tarjoaa jokaiselle jotakin.

Merkittävää Ilosaarirockissa on se, että se järjestetään pitkälti vapaaehtoisvoimin ja talkoohenkisyys on vahvasti läsnä. Vuonna 2006 tapahtumaa oli järjestämässä yli 1 500 vapaaehtoista ja ainoastaan kolme ympärivuotista työntekijää. Festivaaliliput ovat myös suhteellisen edullisia, sillä tapahtuma ei pyri tuottamaan voittoa. Lippujen edullinen hinta ei kuitenkaan ole pois esiintyjien laadusta, sillä vuosien saatossa lukuisat suosikit ovat nousseet lavalle. Mahdollinen ylijäävä raha ohjataan seuraavan vuoden tapahtuman järjestämiseen tai pohjoiskarjalaisten yhtyeiden tukemiseen. Ilosaarirockin järjestäjänä toimii Joensuun Popmuusikot Ry.

Historiaa

Ensimmäinen Ilosaarirock näki päivänvalon heinäkuussa 1971. Siihen aikaan Rockriehana tunnetussa tapahtumassa esiintyi kahdeksan paikallista yhtyettä. Alkuvuosien esiintyjät olivat lähinnä Itä-Karjalasta kotoisin olevia yhtyeitä. Vuonna 1991 festivaali siirtyi pois alkuperäisestä paikastaan Joensuun Laulurinteelle ja samalla ohjelmisto laajentui ja lavalla nähtiin muitakin kuin vaihtoehtorockin edustajia. Vuosi 1993 oli tapahtumalle talousvaikeuksista johtuen hankala. Siitä alkoi kuitenkin nousu ja jo seuraavana vuonna Ilosaarirock oli yksi kesä suosituimmista festivaaleista yli 11 000 kävijällä.

2000-luvun alussa festivaali teki tuottoa joka vuosi ja tulot laitettiin säästöön tulevia tapahtumia varten. Vuonna 2005 esiintymislavoja oli jo viisi ja niiden lisäksi vielä neljä klubia. Tapahtuman aikana yli 80 yhtyettä soitti Joensuussa. 2010-luvun aikana kävijämäärä on ollut nousussa, paitsi vuonna 2012, jolloin festivaalialuetta laajennettiin. Ilosaarirockin kävijäennätys rikkoontui vuoden 2017 tapahtumassa, jolloin kolmen päivän aikana yleisöä oli yli 67 000 henkeä. Tuona vuonna Ultra Bra veti kesän viimeisen paluukeikkansa.

Saapuminen Joensuuhun

Helpoin ja nopein tapa tulla Joensuuhun on lentämisen ohella bussi tai juna. Rautatie- ja juna-asemat sijaitsevat aivan keskustassa ja noin kilometrin päässä festivaalialueelta. Junamatka Helsingistä Joensuuhun kestää neljästä viiteen tuntia. VR on normaalisti lisännyt Helsingin ja Joensuun väliä kulkeviin juniin lisävaunuja. Lisäksi se on lisännyt sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ylimääräisen yöjunan Helsinkiin. Bussilla Joensuuhun pääsee, ainakin Helsingistä, monen eri yhtiön kyydillä, mutta aikaa kuluu toki junaa enemmän.

Joensuuhun pääsee myös omalla autolla. Kannattaa napata kyytiin myös muita matkalaisia, jakaa näin matkakustannuksia ja samalla päästä tutustumaan muihin festarikävijöihin. Kimppakyytejä voi etsiä esimerkiksi Facebookista. Helpottaakseen julkisilla kulkuvälineillä liikkuvia asiakkaita Ilosaarirock tarjoaa ilmaisen Rokkibussin, joka liikennöi rautatieaseman sekä tapahtuma-alueen väliä koko festivaaliviikonlopun ajan. Mikäli kulkee omalla autolla, on hyvä huomioida se, että pysäköinti lähellä festarialuetta on maksullista tai peräti kokonaan kielletty. Maksullisia parkkipaikkoja löytyy muun muassa leirintäalueen läheltä.

Majoitus Ilosaarirockissa

Perinteiseen ja festivaaleille tyypilliseen tapaan myös Ilosaarirockissa on mahdollista majoittautua leirintäalueella. Leirintäalueita on kaksi: niitty- ja ravileirintä ja kummatkin sijaitsevat itse tapahtuma-alueen vieressä. Niittyleirintä on leirintäalueista hieman tasokkaampi ja sinne otetaan rajattu määrä asiakkaita. Alueella on tarjolla kännykän latauspisteitä, vessat ja sisäsuihkut, kyläkauppa ja muita tarpeellisia palveluita. Ravileirintä on railakkaampi ja siinä on enemmän vanhan ajan meininkiä. Palveluita on vähemmän ja meno saattaa olla äänekkäämpää. Ravileirintään todennäköisesti joko ihastuu tai vihastuu.

Jos kokee, ettei leirintäalue-elämä ole itselle mieluisaa, on tarjolla myös vaihtoehtoisia majoitusratkaisuja. Ilosaarirockin tarjoama koulumajoitus sopii parhaiten silloin, kun majoituksesta ei halua maksaa suuria summia, mutta sisätilat ja lämmin patja houkuttelevat. Hintaan kuuluu patja sekä suihku. Lisäksi tarjolla on kahvila sekä maksullinen narikka, jonne arvotavarat voi jättää.

Edellä mainittujen lisäksi majoituksen voi hankkia myös paikallisesta hotellista. Kotimajoitus on myös mahdollinen, sillä useat joensuulaiset vuokraavat omaa asuntoaan festivaalin ajan. Tutustu esimerkiksi Airbnb:n ja Tori.fi:n tarjontaan.

Kokemista Joensuussa

Jos kaikki aika ei kulu festivaaleilla bändejä katsellessa, on yksi hyvä ajanviettotapa lähteä kiertelemään ja tutustumaan kaupunkiin. Ilosaarirockin aikaan kaupunki on eloisa ja sieltä voi löytää paljon mielekästä tekemistä ja näkemistä. Tämä voi olla myös hyvä hetki kierrellä kaupoissa ja kirpputoreilla, jos esimerkiksi vaatteet kaipaavat pientä lisäystä tai haluat muuten vain luoda ainutlaatuisen festarilookin. Ja muistathan, että festaribussi vie sinut keskustasta helposti takaisin Ilosaarirockiin ja näin taas festarimeininkiin mukaan!

Ilosaarirock kannattaa

Ilosaarirock on kolmen päivän musiikki-ilottelu. Suomen toiseksi vanhimmalla rockfestivaalilla tunnelman voi aistia jo ensiaskeleilla tapahtuma-alueella. Tapahtuma on menevä, mutta hyväntuulinen ja yleensä aurinkoinen sateisempanakin kesänä!

Joensuuhun voi ajatuksissa olla pitkä matka, mutta sinne pääseminen on tehty helposti. Junat Helsingistä lähtevät usein ja juniin on lisätty vaunuja, jotta kaikki halukkaat mahtuvat mukaan. Muualta Suomesta kulkevat bussit. Joensuun keskustasta lähtevä Rokkibussi vie festarivieraat suoraan tapahtumapaikalle. Kerää siis porukka kasaan ja suunnittele festarireissu Pohjois-Karjalaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *