Pori Jazz on, ei pelkästään Suomen, vaan koko Euroopan vanhimpiin ja tärkeimpiin festivaaleihin kuuluva rytmimusiikin tapahtuma. Ensimmäistä kertaa Jazzit rantautuivat Kokemäenjoen rannalle Porin Kirjurinluotoon ja sen ympärille jo vuonna 1966. Vuonna 2019 vietetään siis jo 54. Pori Jazz -festivaalia. Alkujaan festivaali oli kaksipäiväinen, mutta nykyään laaja musiikki- ja tapahtumatarjonta on mahdollistanut sen, että suosiotaan tasaisesti kasvattanut jazz-festivaali pidetään vuosittain heinäkuun kolmannella viikolla, ja se kestää kaikkine tapahtumineen yli viikon.

Kirjurinluoto Arenan pääkonsertit sijoittuvat aina festivaaliviikon loppuun perjantaille, lauantaille ja sunnuntaille. Festivaalin nimestä huolimatta ohjelmisto ei rajoitu vain jazziin, vaan Pori Jazzin monilla lavoilla nähdään lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä huippuartisteja eri musiikkigenreistä aina hip hopista bluesiin ja reggaesta rockiin. Tällaisia suuria tähtiä ovat olleet esimerkiksi Elton John ja John Legend, jotka ovat tanssittaneet hurmioitunutta festivaalikansaa Kirjurinluoto Arenalla vuosina 2011 ja 2013. Ensi vuonna festivaalilla esiintyy muun muassa legendaarinen yhdysvaltalaisyhtye Toto.

Kaikkien festivaali

Festivaali on kaikille avoin ja koostuu sekä maksuttomista että maksullisista tapahtumista. Ilmaiskonsertteja ohjelmistosta on noin puolet, joten “jatseista” voi nauttia kuka tahansa, vaikka ei olisikaan valmis konserteista maksamaan. Festivaalin pääkonsertit ja monet muut tapahtumat ovat lisäksi ikärajattomia, joten musiikista ja rennosta festarimeiningistä voi nauttia koko perheen voimin. Aikuisempaan juhlahumuun festivaalialueelta löytyy myös lukuisia tapahtumatelttoja, joihin ikäraja on 18 vuotta. Vaikka festivaali sijoittuu pääasiassa Kirjurinluodon alueelle, löytyy jazz-aiheisia tapahtumia ympäri Poria ja jopa Satakuntaa.

Pori Jazz Kids -ilmaistapahtuma on nimensä mukaisesti lapsille suunnattu festivaalin oheistapahtuma Kirjurinluodon festivaalialueella. Vuonna 2019 kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään jo 14. kerran ja se keskittyy kannustamaan lapsia musiikin pariin Pori Jazz -henkisellä ohjelmistolla. Tapahtumassa esiintyy eri artisteja lapsille suunnatuin esityksin ja tauoilla lapsille on tarjolla erilaisia musiikkiin liittyviä työpajoja sekä monipuolista lisäohjelmaa, kuten askartelua ja liikuntaa. Lasten tapahtuma onkin vahvistanut Pori Jazzien profiilia koko perheen festivaalina, jonne on kiva, helppo ja turvallinen tulla.

Ei pelkästään musiikkia

Pori Jazz ei ole pelkästään vain suomalaisten kesäinen suosikkikohde, vaan runsas määrä festivaaleilla esiintyviä artisteja ja kävijöitä saapuu Jazzeille ulkomailta. Festivaalin vetonauloina toimivat maailmankuulut tähdet, mutta tilaa on annettu paljon myös uusille, nouseville muusikoille ja tulevaisuuden tähdille. Nykyään festivaalit eivät ole enää pelkästään musiikkitapahtumia, vaan oheistoiminta on lähes yhtä tärkeä osa kävijän kokemusta. Pori Jazz -festivaalin aikaan läheisissä gallerioissa kuhisee, ja jazzkadulla voi nähdä jos jonkinmoista taideperformanssia ja keskustelutilaisuutta.

Painettu taide on ollut jo alusta asti mukana Jazzeilla. Pori Jazz -festivaalin mainosjulisteet ovat aina olleet suuri kiinnostuksen kohde ja uuden vuoden festivaalin grafiikan julkaisua odotetaan innokkaasti edellisen vuoden lopussa. Julisteilla on aina ollut suuri merkitys koko festivaalin visuaalisen ilmeen vahvistajana. Festivaalijulisteita ja muita oheistuotteita, erityisesti t-paitoja ja muita vaatteita, myydään vuosittain roppakaupalla, ja vanhat Pori Jazz -julisteet ovat saavuttaneet jo klassikon arvon. Julisteen suunnittelee vuosittain eri suunnittelija, joka on usein maailmanluokan huippugraafikko.

Käytännön järjestelyt

Ruoka on aina ollut tärkeässä osassa eri festivaaleja, eikä Pori Jazz ole tästä poikkeus. Rantaa pitkin kulkeva “jazzkatu” on täynnä erilaisia ruoka- ja kauppatelttoja. Tarjonta on lähes loputon – halusitpa sitten paahtoleivästä ja makkarasta koostuvan perinteisen porilaisen, ikisuosikin savustettuja muikkuja valkosipulimajoneesilla tai hieman hienostuneempia makunautintoja Suomen kärkikokeilta ja -ravintoloilta, löytyy kadulta varmasti kaikille jotain sopivaa. Yhtä tärkeässä asemassa ovat tietenkin myös anniskeluravintolat, ja Jazzeilta löytää kaikkea aina tunnelmallisista jokilaivoista tyylikkäisiin samppanjabaareihin.

Festivaalijärjestelyt ovat muutenkin huippuluokkaa – yli 50 vuoden kokemuksella festivaalia rakennettaessa osataan jo nähdä pahimmat ongelmakohdat. Vaikka alue on suhteellisen haastava ja keskellä kaupunkia, on erityisesti Kirjurinluodon festivaalialue kyetty pitämään toimivana. Enimmäkseen haasteita aiheuttavatkin joko Suomen kesän ailahtelevainen sää tai tiukka alkoholilainsäädäntö, joka on tarkoittanut sitä, että esimerkiksi Kirjurinluoto Arenan nurmikentillä ei ole saanut rentouttavan piknikin lomassa torkahdella, sillä alue on mielletty ravintolaksi anniskeluoikeuksien vuoksi. Ensi vuoden festivaali tulee näyttämään, miten uusi alkoholilaki tulee festivaalia muuttamaan.

Kesäkaupunki Pori

Pori Jazz on tärkeä osa monen suomalaisen kesänviettoa. Pori tunnetaankin erityisesti kesäkaupunkina. Vuonna 2018 jo pelkästään festivaalin maksulliset konsertit keräsivät 58 000 kävijää. Kokonaiskävijämääriä on vaikea laskea, mutta uudessa Jazzpuistossa vierailtiin viikon aikana lähes 300 000 kertaa. Jazz-viikolla Porissa tapahtuu muutenkin, sillä suosittu SuomiAreena -tapahtuma pidetään kaupungissa. Ottaen huomioon sen, että Pori on suhteellisen pieni, alle 90 000 asukkaan kaupunki, ovat Jazzit hyvinkin tärkeä osa myös Porin ja Satakunnan turismia.

Järjestävät tahot

Pori Jazz -festivaalin järjestää vuosittain yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon Pori Jazz 66 ry -yhdistys. Festivaalia kuitenkin tukee voittoa tavoitteleva Pori Jazz Oy. Pisimpään festivaalin puikoissa on ollut Jyrki Kangas, joka toimi taiteellisena johtajana alusta aina vuoteen 2009 saakka. Vuonna 2018 Pori Jazzin kulisseissa kuohui, kun juuri valittu toimitusjohtaja Aki Ruotsala lausui julki homovastaisia kommentteja. Ruotsalan mielipiteet maksoivatkin uunituoreen toimitusjohtajan tittelin, ja lokakuun alusta asti Pori Jazzia on luotsannut Miika Ranne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *