Festareille käyminen on monille rakas harrastus. Päivät kuluvat lavan edessä tanssiessa, lempiartisteja ja -bändejä kuunnellessa sekä hyvää festariruokaa maistellessa. Tapahtumista on vuosien varrella kehittynyt yhä enemmän hengailupainotteisia. Monet tuovatkin mukanaan omat piknikalustat ja levittäytyvät nauttimaan live-musiikista kaveriporukan kesken. Festareilla tutustuu uusiin ihmisiin, ja moni solmiikin koko elämän mittaisia ystävyys- ja seurustelusuhteita. Osa kävijöistä tulee paikan päälle puhtaasti vain bilettämään ja nauttimaan hyvistä drinkeistä, ja sekin on täysin sallittua.

Etenkin useamman päivän festarit ovat kuitenkin tapahtuma, joka vaatii hieman enemmän valmistautumista. Vaatevalinnat kannattaa miettiä tarkkaan sään mukaan, samoin kuin tietenkin majoittuminen ja esimerkiksi syöminen. On tärkeää suunnitella etukäteen, nukkuuko esimerkiksi teltassa vai hotellissa, ja säästääkö rahansa syömällä omia eväitä ja läheisen pikkukaupan antimia vai festarialueen omia kioskiruokia. Tästä artikkelista löydät vinkkejä festarireissuun valmistautumiseen – ota vaikka kynä ja paperia käteen, ja tee artikkelin ohella pieni muistilista pohdittavista asioista.

Festareille lähteminen

Valmistautumisessa ehkä tärkein osuus on valita sopiva kulkuneuvo ja -reitti festareille pääsemiseen. Mahdollisuuksia on monia, ja lopullinen päätös riippuu lähinnä omista resursseista ja etenkin budjetista.

Kaikista yksinkertaisin tapa on hypätä oman auton kyytiin ja kaasuttaa kohti festivaalialuetta. Monet Facebook-ryhmät tarjoavat myös kimppakyytejä, joiden avulla bensarahat jakaantuvat helposti useampaan osaan. Myös matka sujuu mukavammin hyvässä seurassa. Jos festareille on lähdössä isomman kaveriporukan kanssa, kimppakyytien kanssa ei tarvitse sumplia niin paljon.

Myös bussit ja junat kulkee suhteellisen halvalla ja nopeasti. Julkisia liikennevälineitä käytettäessä on kuitenkin tärkeää, että on järjestänyt itselleen kuljetuksen myös itse asemalta festivaali- tai yöpymispaikalle. Liput kannattaa myös varata ja ostaa ajoissa, sillä luultavasti tuhannet muutkin aikovat hoitaa liikkumisen kotoa festivaalialueelle julkisilla.

Kun pohtii lähtöaikoja, pitää ehdottomasti ottaa huomioon mahdolliset ruuhkat. Isoille festivaaleille menijät joutuvatkin usein jonottelemaan ruuhkassa, jolloin päivän ensimmäiset artistit saattavat hyvinkin jäädä kokonaan näkemättä.

Yöpyminen

Jos festarit kestävät useamman päivän, on syytä pohtia majoittumista. Klassisin tapa viettää festareita on varata alueelta tai läheiseltä leirintäalueelta telttapaikka. Telttailemaan voi mennä yksin tai vaikka kaveriporukan kanssa, ja rohkeimmat voivat liittyä ennestään tuntemattomien festarikävijöiden mukaan. Jotkut myös majoittuvat asuntoautoissa, eli jos kaverilla sattuu olemaan sellainen, kannattaa se ehdottomasti hyödyntää. Jos kaveriporukalla on useampi auto käytössä tai festareille tullaan esimerkiksi ystävän kanssa kahdestaan, myös henkilöautossa voi nukkua yönsä. Seikkailuhan sekin on!

Ellei kyseessä ole kaukana kotoa olevat festarit, voi aina pohtia, jos olisi mahdollista nukkua yönsä kotona. Yleensä ongelmaksi kuitenkin koituu yöaikaan kulkemattomat julkiset liikennevälineet. Esimerkiksi Helsingissä tähän on kuitenkin panostettu, ja julkiset kulkee festareiden aikana tavallista pidempään. Myös kavereiden kanssa voi yrittää sopia heillä majoittumisen mahdollisuutta. Ja tietenkin, jos budjetti sallii, myös hotellit ovat loistava vaihtoehto festariviikonlopulle. Rankan päivän jälkeen hotellin pehmeään sänkyyn hyppääminen tuntuu taivaalliselta, ja aamun voi aloittaa herkullisella hotelliaamiaisella.

Ruokailu

Jos on valinnut itselleen sellaisen festarirannekkeen, joka mahdollistaa alueelta poistumisen, se kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Vaikka festivaalialueen ruoat ovatkin tunnetusti todella maittavia ja niillä saa kyllä vatsan täyteen, ovat ne myös hyvin kalliita. Jos festarilippuun tuli käytettyä paljon rahaa, ruokakustannuksissa on helppo säästää. Lempiartistien välillä ehtii hyvin käymään festarialueen lähistöllä olevissa kaupoissa. Koska lämpimät kotiateriat jäävät lähinnä iltoina nautittaviksi, kannattaa panostaa hyviä kuituja sisältäviin energiapitoisiin välipaloihin ja ruokaisiin smoothieihin.

Jos festarit ovat vieraassa kaupungissa, hyvän live-musiikin lisäksi tapahtuma tarjoaa kävijöille mahdollisuuden tutustua kaupungin ravintola- ja kahvilatarjontaan. Monet yritykset tuovat festarialueen lähelle myös omia pop up -kioskeja, joten kauas ei tarvitse lähteä. Jos kyseessä on kaupunkifestivaalit, kuten Helsingissä järjestettävät Weekend- tai Flow-festivaalit, kannattaa sijainti ehdottomasti hyödyntää. Jos illalla palaa hotellille tai vaikka omaan kotiinsa, illallinen on hyvä olla jo etukäteen suunniteltu. Kukapa jaksaisi alkaa pohtimaan reseptejä koko päivän tanssimisen jälkeen?

Pikkuvinkkejä, jotka saattavat pelastaa pinteestä

  • Moni festareilla kävijä on joutunut ja tulee joutumaan tilanteeseen, jossa bajamajan vessapaperi on loppu. Taskussa on hyvä olla aina vähintään nenäliinoja, ja parhaimmillaan tietenkin oma pieni vessapaperirulla.
  • Jos ei halua maksaa festarialueen kioskien kalliista vesipulloista, on parasta laittaa reppuun oma tyhjä pullo, jota voi täyttää alueen vesipisteillä.
  • Mukana voi olla myös pienet korvatulpat kuulovaurioiden estämiseksi ja toki myös hyvien unien takaamiseksi.
  • Kaikista parhaiten varautuneet ottavat mukaan myös kertakäyttöisen sadeviitan – säistä ei voi koskaan olla varma.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Festareilla käyminen on mukavaa, mutta samalla myös hyvin uuvuttavaa puuhaa. Suomen sääolosuhteet voivat olla melkein millaiset tahansa – joskus sataa kaatamalla vettä, toisinaan taas aurinko paistaa kuumana kirkkaalta taivaalta. Säätiedotuksiinkaan ei voi aina luottaa, eikä kukaan jaksa raahata koko vaatekaappia mukanaan. Ennen tien päälle lähtemistä on kuitenkin hyvä selvittää missä yöpyy, mitä syö ja mitkä artistit halutaan olla ehdottomasti näkemässä. On myös kannattavaa asettaa itselleen jokin budjetti. Tärkeintä on kuitenkin hauskanpito!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *