Monelle kesään kuuluu erottamattomana osana festivaaleilla käyminen. Se voikin olla monelle kesäloman ehdoton kohokohta, jota on saatettu odottaa useita kuukausia. Onneksi Suomessa kesäfestivaalikulttuuri on voimissaan, ja kesä tarjoaa monia erilaisia tapahtumia koettavaksi. Moni sanookin Suomen olevan festareiden luvattu maa, ja ainakin tarjonnan perusteella se näyttää olevan täysin totta. Muutama suurempi festivaali erottuu suuresta massasta. Isoja festivaaleja ovat muun muassa Ruisrock, Pori Jazz, Tuska sekä Provinssi, johon pureudumme tarkemmin tässä artikkelissa.

Kesäkuun viimeisellä viikolla järjestettävä kolmipäiväinen Provinssi on yksi Suomen suurimmista ja suosituimmista kesäfestivaaleista. Aiemmin Provinssirockina tunnettu tapahtuma kerää vuosittain kokoon kymmeniätuhansia musiikin ja festivaalitunnelman ystäviä. Seinäjoen Törnävänsaari tarjoaa hienot puitteet kesäisen musiikkitapahtuman järjestämiseksi, ja sinne saapuu ihmisiä ympäri Suomea. Provinssi on toimintavuosiensa aikana panostanut huomattavasti ympäristönsuojeluun, ja Euroopan festivaalijärjestö myönsikin sille Green’n’Clean -ympäristötunnustuksen vuonna 2008. Festivaalin kävijäkunta on laaja, ja se tavoittaa musiikkitarjonnallaan niin nuoret kuin varttuneemmatkin festivaalivieraat.

Mistä kaikki alkoi?

Provinssirock järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1979, joten kyseessä on pitkäikäinen ja perinteikäs tapahtuma. Vuoden 1979 festivaali oli kaukana nykytapahtumasta, jossa on monta lavaa ja paljon koettavaa. Ensimmäinen Provinssirock nimittäin koostui ainoastaan yhdestä lavasta ja se oli yksipäiväinen. Pääesiintyjänä toimi yhdysvaltalainen Son Seals Blues Band, mutta myös Eppu Normaalin saattoi bongata esiintyjien joukosta. Tapahtuma laajeni kaksipäiväiseksi vuonna 1982 ja samalla lavojen määrä kasvoi kolmeen. Vuonna 2008 Provinssirock vietti 30. juhlavuottaan, ja tapahtuman liput myyntiin ennakkoon loppuun.

Vuonna 2015 Provinssirock muutti nimensä lyhyempään muotoon pelkäksi Provinssiksi. Samalla se laajeni nelipäiväiseksi ja haali 79 000 kävijää. Vuosien saatossa Provinssin lavat on valloittanut moni maailmalla tunnettu tähti. Alkuvuosien ohjelmisto oli rock-painotteinen ja esiintyjäkatraaseen on kuulunut muun muassa R.E.M, Red Hot Chili Peppers ja Iggy Pop. Myöhemmin esiintymässä on nähty yhä enemmän varsinkin nuorison parissa suosittuja kevyemmän musiikin tähtiä, kuten Cheek, Calvin Harris ja Steve Aoki. Nykyään Provinssi on kolmipäiväinen.

Saapuminen Seinäjoelle

Saapuminen Seinäjoelle voi tuntua vaativalta ja matka pitkältä, mutta ihan niin se ei ole. Seinäjoki sijaitsee rautatieaseman varrella, joten junalla matkustaminen on järkevä ja ekologinen ratkaisu. Monesti juna on myös nopein vaihtoehto Seinäjoelle matkustamisessa. Matka-aika ei sekään ole pitkä. Esimerkiksi Helsingistä ja Oulusta junamatka kestää reilut kolme tuntia, ja Turusta noin tunnin enemmän. Matkan aikana voi fiilistellä tulevaa keikkaa tai levätä, jotta voimia riittää edessä häämöttävään festivaaliin ja sen lukuisiin tapahtumiin.

Junan ohella Seinäjoelle pääsee kätevästi myös monen eri bussiyhtiön busseilla. Etuna bussilla matkustamisessa on junaa edullisempi hinta, tosin matka kestää hieman kauemmin. Bussissa voi lohduttautua sillä, että myös matkanteko on osa festivaalikulttuuria, ja hieman kurjaa matkaa voi ajatella myöhemmin osana mukavaa kokemusta. Ympäristöstä huolehtiva Provinssi suosittelee, että matka tehtäisiin joko julkisilla kulkuneuvoilla tai kimppakyydeillä. Verkkosivuilla onkin useita eri paikkoja, joista kimppakyytiä voi etsiä. Lisäksi se on oiva tapa tutustua uusiin ihmisiin.

Majoitus Provinssissa

Kunnon kesäfestari ei ole mitään ilman perinteistä leirintäaluemajoitusta. Provinssi tarjoaa edullisen alueen telttailla festivaalin aikana. Camp Provinssiksi nimetty leirintäalue on täynnä festaritunnelmaa ja siellä järjestetään paljon tapahtumia, joissa viihdyttää itseään, samalla kun odottaa alkavaa festaripäivää. Alueella vierailijoiden käytössä on muun muassa ruokakojuja, kioski, ensiapupiste, vesivessat ja suihku. Festarikansaa hemmotellaan myös puhelinten latauspisteellä sekä valvotulla nuotiopaikalla ja polttopuilla. Leirintäalueen lähellä on maksullinen parkkipaikka, jonne auton voi jättää festareiden ajaksi.

Jos leirintäalue ei houkuttele, on muitakin vaihtoehtoja tarjolla. Leirintäalueesta seuraava askel on lämmin sisämajoitus läheisessä Törnävän koulussa. Koulumajoitus on osa Camp Provinssia, joten aidosta leirintäaluetunnelmasta voi nauttia helposti ilman telttamajoitusta. Koulussa majoittujien käytössä ovat vessat ja suihkut ja festivaalin ajaksi arvotavarat voi jättää maksulliseen narikkaan. Koulumajoituksen hintaan kuuluu ilmapatja. Leirintäaluepaikan ja koulumajoituksen voi ostaa samaan aikaan festarilipun kanssa. Luonnollisesti yksi vaihtoehto majoittua mukavasti on ottaa huone jostain Seinäjoen hotelleista. Isompi porukka voi harkita esimerkiksi mökin vuokraamista.

Provinssi ja ruokailu

Syöminen on tärkeä osa festivaalikokemusta. Lisäksi se antaa energiaa, jotta päivän aikana jaksaa nauttia kunnolla. Viime vuosien aikana yhä hienompia ruokia on tullut festivaalien ruokavalikoimaan. Nykyään on siis muitakin vaihtoehtoja ruokailuun, kuin perinteiset makkaraperunat tai paistetut muikut. Provinssi tarjoaakin laajan kattauksen burgereista etniseen ruokaan ja jopa fine diningiin. Myös vegaaniseen ruokaan on panostettu, jotta jokainen varmasti löytäisi mieluisimman annoksensa. Ympäri festivaalialuetta on lukuisia anniskelualueita, joissa voi nauttia raikkaita juomia. Anniskelualueet ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta.

Toimiva kokonaisuus

Provinssi ei ole turhaan vakiinnuttanut asemaansa yhtenä Suomen suurimmista kesäfestareista. Tapahtuma on onnistunut, ja vuosien kokemus näkyy toimivina järjestelyinä tapahtuma-alueella ja majoituksen suhteen. Saapuminen Seinäjoelle on helppoa monipuolisten kulkuyhteyksien ansiosta, eikä keskustasta ole kuin kolme kilometriä itse tapahtuma-alueelle.

Provinssi tarjoaa jokaiselle jotakin, ja kirjavan artistivalikoiman ansiosta sinne saapuukin vuodesta toiseen monipuolisesti erilaisia ihmisiä. Lippujen hinnat eivät ole kohtuuttoman suuret. Festivaali on rauhallisen tapahtuman maineessa, joten se on myös hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi festivaalikokemukseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *