Tervetuloa tutustumaan suomalaisiin rock-festivaaleihin! Kerromme sinulle tällä sivustolla Suomen suurimmista, suosituimmista ja kiinnostavimmista musiikkitapahtumista. Voit lukea myös vanhimmista festivaaleista, juhannuksen aikaan pidettävistä festivaaleista sekä suurimmista muualla Pohjoismaissa ja Euroopassa järjestettävistä musiikkitapahtumista.

Monelle nuoremmalle musiikin ystävälle se ensimmäinen festarikäynti voi olla varsinainen seikkailu, ja täältä saat myös käytännön vinkkejä siitä, miten voit valmistautua festarireissuun. Suomi on verrattain suuri maa, joten ei myöskään ole samantekevää missä festivaaleja pidetään, ja voit lukea täältä esimerkiksi Pohjois-Suomen festaritarjonnasta.

Onneksi kesän tarjonta on laajaa, ja hyviä musiikkitapahtumia on tarjolla jokaiselle, riippumatta siitä asuuko Helsingissä, Joensuussa vai Oulussa. Entä järjestetäänkö festareita myös talvella? Siihenkin löydät täältä vastauksen. Toisille musiikkitapahtumissa tärkeintä ovat itse esiintyjät ja musiikki, kun taas toiset tulevat paikalle enemmänkin yleisen hyvän meiningin takia.

Suurimmat festarit ovat yleensä musiikkitarjonnaltaan monipuolisia: päivä ja alkuilta menee kotimaisten bändien parissa, ja loppuilta huipentuu johonkin kansainväliseen tähtiesiintyjään. On kuitenkin myös festareita, joissa kuullaan vain tiettyä genreä eli musiikkityyliä.

Suurimmat ja suosituimmat festivaalit

Festareiden luetteleminen voidaan oikeastaan aloittaa vain yhdestä paikasta: Turun Ruissalosta. Vuodesta 1970 järjestetty Ruisrock on maamme vanhin rock-festivaali. Se oli vuonna 2017 myös suosituin, ja lippuja myytiin yli satatuhatta. Ruisrock ei kuitenkaan ole vanhin kevyen musiikin tapahtuma: Siitä voidaan kunnia antaa Pori Jazzille, joka järjestettiin ensimmäisen kerran Porin Kirjuriluodolla vuonna 1966. Nämä kaksi merkittävää festivaalia sijoittuvat Lounais-Suomeen, mutta hieman toiselta suunnalta, Joensuusta, löytyy Suomen toiseksi vanhin festivaali Ilosaarirock, joka aloitti heti Ruisrockin jälkeen vuonna 1971.

Ilosaarirock on myös kolmanneksi suurin kevyen musiikin tapahtuma heti Ruisrockin ja Pori Jazzin jälkeen. Suurimpiin festivaaleihin kuuluu myös Seinäjoella vuodesta 1979 alkaen järjestetty Provinssi, jonka nimi oli vuoteen 2014 asti Provinssirock. Tämä nimenmuutos kertoo myös 2000-luvun puolella tapahtuneesta eri genrejen sekoittumisesta ja tarjonnan monipuolistumisesta: rock-festivaaleilla kuullaan nykyään paljon myös hiphopia, bluesia sekä Kaija K -tyyppistä, kevyempää iskelmäpoppia. Muita mainitsemisen arvoisia, suosittuja kesäfestivaaleja ovat muun muassa Raumanmeren Juhannus ja Oulun Qstock.

Kaupunkifestarit

Tyypillisesti festivaalin ajatellaan olevan suuri ulkoilma-alue, jonne pääsee sisälle vain valvotusta portista. Festivaaleja voidaan järjestää myös niin, että kokonainen kaupunki tai kaupunginosa toimii tapahtuma-alueena. Suomen kenties tunnetuin kaupungissa järjestettävä rock-festivaali on Turussa järjestettävä Down by the Laituri – lyhyemmin DBTL. Tätä Aurajoen ympäristössä pidettävää tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1988 alkaen, vuonna 2019 paikka kuitenkin vaihtuu Tuomiokirkon ympäristöön. Myös Helsingissä on rock-ihmisille oma kaupunkifestari: Kalasataman ympäristössä järjestettävä Sideways, jossa voi kuunnella myös suurista tuotantoyhtiöistä riippumatonta indie-musiikkia.

Helsingistä löytyy muitakin kaupunginosiin keskittyviä festivaaleja, kuten Kalliossa muutaman korttelin alueella talkoovoimin toimiva Kallio Block Party. Vastaavia pienempiä kaupunkitapahtumia löytyy monesta muustakin kaupungista, kuten vaikkapa Lost in Music Tampereella tai Jyväskylän Kesä. Helsingin Juhlaviikot, Kotkan Meripäivät, Rauman Pitsiviikko, sekä tietysti Savonlinnan Oopperajuhlat ovat myös suuria, koko viikon kestäviä kaupunkitapahtumia, mutta ne eivät ole varsinaisesti pop- tai rock-musiikkitapahtumia. Mutta mikäli nauttii yleisestä juhlahumusta ja ihmisvilinästä, on näissäkin tapahtumissa varmasti hauskaa.

Genre-uskolliset festivaalit

Jo mainittu Pori Jazz on nimensä mukaisesti lähinnä jazz-musiikin tapahtuma. Genre-rajoja on kuitenkin venytetty sen verran, että Porissa kuullaan viikon aikana myös bluesia, soulia ja muuta juurimusiikkia. Bluesin ystäviä puolestaan hemmotellaan kahdella suurehkolla kesäfestarilla: Järvenpään Puistoblues järjestetään perinteisesti kesä-heinäkuun vaihteessa, joten bluesin ystävä ehtii kesällä myös elokuun Rauma Bluesiin. Metallimusiikin ystäville löytyy puolestaan maineikas Tuska Festival, joka pidetään Helsingin Suvilahdessa. Sinne saapuu kesäkuun lopulla metallimusiikin ystäviä kotimaan lisäksi myös ulkomailta.

Juurimusiikin ja metallin lisäksi omia festareita on tarjolla muun muassa hiphopin ja rap-musiikin ystäville. Eräs tällainen on SHHF, eli Seinäjoen Hiphop Festival, joka pidetään hieman myöhemmin syyskuun alussa. Mikäli perinteisen sähköisen rock- ja pop-musiikin sijaan esimerkiksi etno- ja maailmanmusiikki tuntuvat kiinnostavimmilta, on tarjolla Helsingin Etnosoi!, sekä tietysti jo vuodesta 1968 asti järjestetty legendaarinen Kaustisten kansanmusiikki- ja tanssijuhla, jonka nimi on nykyään Kaustinen Folk Music Festival. Kyseessä on myös yksi vanhimpia musiikkifestivaalejamme.

Hyvä tietää kotimaisista festivaaleista

Festivaaleja on pääsääntöisesti kahdenlaisia: ulkoilma-alueella pidettäviä konsertteja tai useampien konserttilavojen keskittymiä, sekä laajemmalla alueella toimivia, niin sanottuja kaupunkifestivaaleja. Esiintyjien luokse pääsemiseksi tarvitaan yleensä pääsylippu, mutta tarjolla on myös ilmaisia konsertteja.

Pääsyliput ovat käytännössä helpointa ostaa etukäteen internetistä. Niitä myydään periaatteessa myös festareiden ovelta, mutta ei ole harvinaista, että liput on jo loppuunmyyty, kun tapahtuma alkaa. Festivaaleilla on yleensä voimassa myös valokuvaus- ja videointikielto tekijänoikeussyistä. Lasipullojen ja terävien esineiden vienti konserttialueelle on usein kielletty turvallisuussyistä.

Festivaalien aikataulut

Suomessa festivaalien ajatellaan olevan varma kesän merkki. Festarikesän virallisena aloittajana pidetään yleisesti toukokuun lopussa järjestettävää Helsingin Maailma Kylässä -tapahtumaa, ja lopettajana puolestaan Seinäjoen SHHF hiphop-festivaalia syyskuun puolivälissä. Suurin osa musiikkifestivaaleista keskittyy kesä- ja heinäkuulle. Musiikkifestareiden lisäksi monissa kaupungeissa on myös omia juhannustapahtumia, mikä tekee keskikesän tarjonnasta vielä entistäkin runsaamman.

Kaikenlaisia musiikkitapahtumia järjestetään kuitenkin ympäri vuoden, alkaen tammikuun Folklandia-risteilystä, joka keinuttaa festivaalikansaa Helsingistä Tallinaan ja takaisin, aina marraskuussa pidettävään Tampere Jazz Happeningiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *