Hyvän festivaalin järjestäminen vaatii tuhansia työtunteja, innostuneen yleisön sekä vakuuttavia artisteja. Voidaankin todeta, että pelkästään yhden festivaalin järjestäminen yhtenä vuotena vaatii järjestäjiltä ja työntekijöiltä suuren työpanoksen. Siksi pitkäikäinen ja monena vuotena peräkkäin järjestettävä festivaali on kovan työn takana. Suomessa festivaalikulttuuri kuitenkin on voimissaan, ja etenkin viime vuosina niiden suosio on kasvanut tasaiseen tahtiin vuosi toisensa jälkeen. Ei siis ole lainkaan yllättävää, että Suomesta löytyy monia useiden vuosikymmenten ajan järjestettyjä festivaaleja.

Festivaalin iän määrittäminen on jokseenkin hankalaa, sillä laskutapoja on monia. Esimerkiksi Savonlinnan Oopperajuhlat järjestettiin ensimmäinen kerran jo vuonna 1912, mutta tapahtuma on toiminut yhtäjaksoisesti vasta vuodesta 1967 lähtien. Suomessa pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetty festivaali on näin ollen Jyväskylän Kesä, joka on ilostuttanut ihmisiä vuodesta 1956 saakka. Muita vanhoja festivaaleja ovat muun muassa Pori Jazz, Turussa järjestettävä Ruisrock sekä Kaustisten Folk Music Festival.

Seuraavaksi esittelemme kyseisiä festivaaleja tarkemmin. Hyppää mukaan festivaalitunnelmaan!

1)  Vanha Jyväskylän Kesä

Monille ehkä hieman tuntemattomampi Jyväskylän Kesä -festivaali on pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali. Ensimmäinen Jyväskylän Kesä -tapahtuma järjestettiin vuonna 1956, ja se järjestetään aina kesäisin, normaalisti heinäkuun alussa. Alkujaan festivaali oli keskittynyt kamarimusiikkiin, mutta ohjelmisto laajeni nopeasti. Nykyisin festivaali on monitaiteellinen, ja se sisältää muun muassa konsertteja, teatteria, tanssia ja elokuvataiteen näytöksiä. Jyväskylän Kesä -festivaali on kansainvälisesti tunnettu, ja monet Suomessa nykyisin järjestettävät festivaalit ovat saaneet siitä kipinän aloittaa oman toimintansa.

Ensimmäisten vuosikymmenten aikana tapahtumassa esiintyi monia merkittäviä artisteja ja säveltäjiä, kuten Karlheinz Stockhausen, Krzyztof Penderecki, György Ligeti, Ravi Shankar, Grigori Sokolov, Alfred Snittke, ja Viktoria Mullova. Jyväskylän Kesä -festivaali tarjoaa katsojalle sellaisia kulttuurikokemuksia, joiden näkeminen alueella ei normaalisti olisi mahdollista. Festivaali onkin oiva lisä Suomen kulttuuritarjontaan, ja se tarjoaa maksullisen sisällön lisäksi paljon kaikille avointa tapahtumaa. Kävijämäärillä mitattuna Jyväskylän Kesä on suhteellisen pieni festivaali. Maksullisia kävijöitä on noin 9 000 kokonaiskävijämäärän ollessa 18 000.

2)  Hurmaava Pori Jazz

Vuodesta 1966 asti järjestetty Pori Jazz on yksi Euroopan suurimmista jazzmusiikkiin keskittyvästä festivaalista. Samalla se on myös yksi Suomen tunnetuimmista ja kiinnostavimmista kesätapahtumista. Pori Jazz järjestetään vuosittain heinäkuussa Porissa, Satakunnassa. Festivaalin aikana koko Pori syttyy eloon, ja erilaisia tapahtumia ja konsertteja on ympäri kaupunkia. Suurimmat konsertit ovat Kirjurinluodolla, jonne on maksullinen sisäänpääsy. Pori Jazz tarjoaa myös paljon ilmaista koettavaa, sillä ohjelmistosta noin puolet on normaalisti maksutonta ja kaikille avointa.

Pori Jazzeilla on esiintynyt vuosien saatossa lukuisia bluesin, hip hopin, rockin ja popin jättiläisiä, kuten Bob Dylan, Elton John, Pet Shop Boys, Stevie Wonder ja Kanye West. Hauskana nippelitietona voidaan mainita, että suomalainen jazzrumpali ja entinen kansanedustaja on ainoa suomalaismuusikko, joka on esiintynyt Pori Jazzeilla vuodesta 1966 lähtien. Varsinaisen kirjurinluodolla tapahtuvien konserttien lisäksi Pori Jazzeihin kuului vahvasti jokirannassa sijaitseva kaikille avoin Jazz -katu, jossa oli mm. ilmaiskonsertteja. Katu oli toiminnassa 35 vuotta vuoteen 2018 asti.

3)  Legendaarinen Ruisrock

Ruisrockia pidettiin pitkään koko Euroopan vanhimpana yhtäjaksoisesti järjestettävänä rockfestivaalina. Perustajille kuitenkin selvisi, että Hollannissa oli järjestetty vastaava festivaali joitain kuukausia aiemmin. Ruisrock joutuu siis tyytymään Suomen vanhimman yhtäjaksoisen rockfestivaalin titteliin. Vuosittain heinäkuun alussa Turun Ruissalossa järjestettävä Ruisrock on yksi Suomen suosituimpia kesäfestivaaleja. Tapahtuman liput on monena vuotena peräkkäin myyty kokonaan loppuun. Ruisrockin suosio ei aina ole ollut itsestäänselvyys. Itse asiassa koko tapahtuma oli 1990-luvun lopulla talousvaikeuksissa, ja sen jatko oli vaakalaudalla.

Ruisrockissa ovat vuosien saatossa esiintyneet niin rockin legendat kuin nykyaikaisen popin nousevat tähdet. Lavoilla on nähty muun muassa Metallica, Iron Maiden, Nirvana, Rammstein, U2 sekä Aerosmith. Lista suurista esiintyjistä on lukematon! Myös kotimaiset artistit ovat saaneet olla äänessä festareilla, ja harva suuri kotimainen yhtye ei ole soittanut Ruissalon kauniissa maisemissa. Eräs Ruisrockin legendaarisin lava on rantalava, jolla suurimmat yhtyeet aiemmin soittivat. Monelle festarikävijälle ikimuistoinen hetki onkin se, kun suosikkiyhtye soittaa, ja ruotsinlaiva lipuu alueen ohi.

4)  Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkifestivaali

Monelle tulee varmaan yllätyksenä, että yksi maailman suurimmista kansanmusiikkijuhlista järjestetään Suomessa. Jo vuodesta 1968 asti toiminut Kaustisten Folk Music festival kerää seitsemän päivän aikana yli 100 000 folk -musiikin ystävää kokoon Kaustisille. Samalla se on pohjoismaiden suurin kansamusiikki- ja tanssifestivaali. Itse tapahtuma koostuu useista eri lavoista ja tapahtumapaikoista. Nimestään huolimatta festivaali ei keskity pelkästään folk- ja kansanmusiikkiin, vaan lavoilta soittamasta voi bongata myös esimerkiksi Eppu Normaalin ja Hectorin kaltaisia populaarimusiikin tähtiä.

Muita tapahtumia

Edellä mainittujen festivaalien lisäksi Suomeen mahtuu myös suuri kourallinen uusia suosittuja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi Helsingissä vuosi vuodelta suosiotaan nostava Flow, metallimusiikkiin keskittyvä Tuska sekä nuorison suosiossa oleva tanssimusiikkiin painottuva Weekend. Lisäksi kesäisin eri puolilla maata järjestetään sadoittain eri tyylisiä pienempiä tapahtumia, joten on paljon mistä valita. Oma suosikki löytyy tietysti ainoastaan käymällä mahdollisimman monilla festivaaleilla. Onneksi useimmat tapahtumat järjestetään kesäisin, jolloin kesäloma ja hyvä keli mahdollistaa useille mieluisan sekä nautinnollisen festarikokemuksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *