Suomalaiset ovat uskollisia festivaaleilla kävijöitä jo monen vuoden takaa. Suosituimmat festivaalit järjestetään usein Suomen eteläisimmissä osissa, joka tarkoittaa kauempana asuville kansalaisille hieman pidempää reissua. Mielenkiintoisia festivaaleja voi kuitenkin löytää myös Pohjois-Suomesta. Pohjoisen festivaalit eivät ehkä ole vielä tulleet kaiken kansan tietoon, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö näiltä festivaaleilta löytyisi myös erinomaista musiikkia. Pohjois-Suomen festivaalit tarjoavat usein pääosin kotimaista musiikkia, mutta esimerkiksi Oulussa vuosittain järjestettävillä Qstock-festivaaleilla nähdään usein myös ulkomaalaisia artisteja.

Pohjois-Suomesta löytyy useita eri festivaaleja, jotka tarjoavat musiikkia moneen makuun. Suurin festivaali pohjoisessa on Oulussa järjestettävä Qstock-festivaali. Oulussa on myös vuodesta 2001 asti järjestetty Rotuaari Piknik -kaupunkifestivaali, joka suuren suosionsa myötä laajeni Suomipop-festivaaliksi vuonna 2018. Rockia löytyy vielä Ouluakin korkeammilta leveyspiireiltä, nimittäin Simerock-festivaalilta, joka on järjestetty jo vuodesta 2002 asti Rovaniemellä. Juhannusfestivaaleilla päästään juhlimaan myös pohjoisessa, sillä Kalajoen Juhannus kerää vuosittain juhlijoita viettämään suomalaisten perinteikästä kesäjuhlaa yöttömässä yössä.

1)  Qstock on Pohjois-Suomen suurin festivaali

Pohjois-Suomen suurin musiikkifestivaali on ehdottomasti Qstock, joka on viime vuosien varrella kasvanut huimasti. Qstock järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Oulun Kuusisaaressa. Festivaalin kaksipäiväiset liput on myyty viime kesinä loppuun, joten festivaaleille halukkaiden suositellaan hankkimaan liput hyvissä ajoin. Qstock kerää juhlijoita ympäri Oulun seutua, mutta myös kauempaakin, sillä festivaali tarjoaa vierailijoilleen suosituimpia suomalaisia artisteja, mutta myös tunnettuja ulkomaalaisia esiintyjiä. Esimerkiksi vuonna 2018 Qstockissa nähtiin Isosta-Britanniasta tulleet Lily Allen ja Hurts.

Qstockin festivaalialue ei sisällä leirintäaluetta, sillä festivaali järjestetään Oulun keskustassa. Erilaisia majoitusvaihtoehtoja löytyy kuitenkin festivaalialueen lähettyviltä, esimerkiksi Oulun keskustan hotellit ovat kävelyetäisyyden päästä Kuusisaaresta, missä Qstock järjestetään vuosittain. Koska Qstockin liput ollaan viime vuosina myyty loppuun, myös majoituspaikka suositellaan varaamaan ajoissa. Qstockin voidaan sanoa olevan eräänlainen seuraaja Kuusrock-festivaalille, joka järjestettiin Oulussa vuoteen 1991 asti. Kuusrock suuntautui pääosin rockmusiikkiin, kun taas Qstock tarjoaa monenlaista musiikkia eri genreistä rockista popmusiikkiin.

2)  Suomipop Festivaali järjestetään Oulussa ja Jyväskylässä

Suomipop-festivaali on kotimaisen musiikin tapahtuma, ja se järjestetään heinäkuussa samana viikonloppuna kahdessa kaupungissa, Oulussa ja Jyväskylässä. Festivaalit toteuttaa radiokanava Suomipop. Oulussa Suomipop Festivaali on järjestetty vuodesta 2018 alkaen, ja aikaisemmin tapahtuma toimi nimellä Rotuaari Piknik. Rotuaari Piknik oli osa Oulun kesäfestivaaleja vuodesta 2001 asti. Jyväskylässä Suomipop Festivaali on järjestetty vuodesta 2008 alkaen. Kolmipäiväiset festivaalit tarjoavat yleisölle nimensä mukaisesti tuttuja, kotimaisia huippuartisteja. Oulussa Suomipop Festivaali järjestetään Kuusisaaressa ja Jyväskylässä Lutakonaukiolla.

Suomipop Festivaalilla ei ole omaa leirintäaluetta. Molemmat festivaalit järjestetään kuitenkin keskustan läheisyydessä, joten majoitusvaihtoehtoja löytyy kävelyetäisyyden päästä. Oulun ensimmäinen Suomipop Festivaali vuonna 2018 saavutti huikean suosion, jolloin se myytiin loppuun, ja tapahtumaan osallistui jopa 24 000 vierailijaa. Suomipop Festivaali ei ole ollut suosittu pelkästään Oulussa, vaan viime vuosina tapahtuma on myyty loppuun myös Jyväskylässä. Suomipop Festivaali tarjoaa juhlijoilleen parasta, suomalaista musiikkia, ja esimeriksi vuonna 2019 festivaaleilla nähdään yllätyspaluun tehnyt Bomfunk MC’s.

3)  Simerock on Lapin suurin festivaali

Simerock on Rovaniemellä elokuussa järjestettävä musiikkitapahtuma, ja se on Lapin suurin festivaali. Vaikka Simerock nimensä mukaan antaa olettaa, että kyseessä on täysin rockmusiikkiin suuntautuva tapahtuma, nähdään festivaaleilla myös suosittuja populaarimusiikin tähtiä. Esimerkiksi vuonna 2018 festivaaleilla esiintyivät nousussa olevat naistähdet Evelina ja Sanni sekä useiden suomalaisten suosikkiyhtyeet Haloo Helsinki! ja JVG. Ei siis ihmekään, että viimeisten vuosien aikana tapahtuma on ollut loppuunmyyty ja että se on vakiinnuttanut paikkansa Lapin suosituimpana festivaalina.

Simerock järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002 vapaehtoistyöntekijöiden voimin ilmaistapahtumana marraskuisena iltana, 25 asteen pakkasessa. Tällöin festivaali järjestettiin Sime Yliaskan, festivaalin perustajan mummolan takapihalla. Juhliin kutsuttiin vain lähipiiri, mutta viestin juhlista levitessä tapahtumaan osallistui loppujen lopuksi jopa parisen tuhatta vierasta. Päätähdeksi oli silloin varattu Apulanta, joka ei kuitenkaan kerennyt esiintymään ennen kuin poliisi päätyi keskeyttämään juhlat kovan metelöinnin takia. Ensimmäisten vuoden 2002 festivaalien jälkeen Simerock on laajentunut yhdeksi Pohjois-Suomen suurimmista festivaaleista.

4)  Juhannusfestivaalit Kalajoella

Juhannuksen usein epävakaisista säistä huolimatta useat suomalaiset lähtevät juhlimaan tätä kesän suurinta juhlaa festivaaleille. Kalajoen Juhannus on yksi Suomen perinteisistä juhannusfestivaaleista. Festivaali on järjestetty Kalajoen hiekkasärkillä, yhdellä Suomen kauneimmista hiekkarannoista, jo vuosikymmenen ajan.

Esiintyjät ovat pääasiassa kotimaisia, mutta vuosien varrella Kalajoen Juhannuksella on nähty myös muutamia ulkomaalaisia artisteja. Ulkomaalaisista artisteista Kalajoen Juhannuksella on esiintynyt muun muassa ruotsalainen Pandora. Vuonna 2018 Kalajoen Juhannuksella festivaalikansaa viihdyttivät muun muassa tutut, kotimaiset esiintyjät Ellinoora, Nikke Ankara ja Teflon Brothers.

Pohjoisen festivaalit eivät ole vielä koko kansan tiedossa

Vaikka Pohjois-Suomi tarjoaa erinomaisia festivaaleja, joissa esiintyy Suomen suosituimpia artisteja, pohjoisen festivaalit eivät kuitenkaan ole vielä saavuttaneet koko kansan suosiota. Pohjois-Suomessa asuvien kannalta on kuitenkin hienoa, että festivaaleja järjestetään myös hieman lähempänä pohjoista napapiiriä, jotta festivaaleille ei välttämättä tarvitse lähteä satojen kilometrien päähän.

Pohjois-Suomen festivaalit ovat myös hintatasoltaan hieman edullisempia verrattuna kesän suosituimpiin festivaaleihin etelässä. Pohjois-Suomen festivaalit ovat siis mainio vaihtoehto kesän festariviikonlopulle. Esimerkiksi Lapin luonto yhdistettynä loistavaan musiikkitapahtumaan takaa varmasti onnistuneen viikonloppureissun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *