Juhannukseen perinteisesti yhdistetään grillaaminen ja saunominen mökillä läheisten ihmisten kanssa. Ajoittain voi kuitenkin tuntea vaihtelun tarvetta perinteiselle juhannuksen juhlimiselle. Tarjolla onkin vaikka mitä. Tässä tekstissä keskitymme juhannuksen viettämiseen mökin sijasta festareilla!

Juhannusfestarit ovat etenkin nuorempien ihmisten mieleen. Nuoret aikuiset yleensä haluavat viettää juhannuksen kaveriporukalla, mutta omaa mökkiä ei vielä ole, ja vuokramökkien hinnat ovat tuohon aikaan turhan korkeat. Kaupunkiin ei välttämättä ole hauska jäädä, joten usein seuraava vaihtoehto on kokea juhannusfestivaalin tuntu.

Ei muuta kuin hyvä ja tuttu kaveri- tai sukulaisporukka kasaan ja miettimään sitä, mikä festivaali sopii parhaiten juuri teidän tarpeisiin. Vaikka Suomessa järjestetään lukuisia erilaisia festivaaleja, on juhannuksena valikoima hieman suppeampi, mutta vain vähän. Tarjolla on muun muassa suosittu Himos Juhannus, pari vuotta sitten uuden paluun tehnyt Raumanmeren Juhannus sekä muutaman vuoden vanha Tahkon Juhannus. Näiden lisäksi tarjolla on monia pienempiä tapahtumia, joissa juhannusfiilikseen pääsee yhtä helposti kuin mökin saunan lauteilla.

1)  Tunnettu Himos Festivaali

Keski-Suomessa Jämsässä järjestettävä Himos Juhannus on varmasti useimmille tuttu, ja se on samalla kenties tunnetuin juhannusfestivaali. Kauniit maisemat luovat juhannuksen vietolle toimivat festivaalialueen. Alkujaan rock-painotteinen esiintyjäkatras on sittemmin muuttunut hieman enemmän suosittujen ja pinnalla olevien tähtien esiintymispaikaksi. Himos Juhannuksen lavoilla on nähty monia, pääasiassa kotimaisia eturivin artisteja, kuten Apulanta, Teflon Brothers, JVG, Nightwish ja The Rasmus. Ulkomaisista bändeistä esimerkiksi Europe, Scooter sekä Basshunter ovat ilahduttaneet yleisöä vetämällä keikan tapahtumassa.

Himos Festival järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1999, ja siitä asti tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen merkittävimpänä juhannusfestivaalina. Yleisöä oli ensimmäisenä vuonna 8 000 henkeä. Jo heti seuraavana vuonna yleisöä tuli 23 000! Tapahtuman kävijäennätys on vuodelta 2013, jolloin peräti 46 000 henkeä juhli juhannusta Himoksen kauniissa maisemissa. Yksi suosiota lisäävä seikka on hyvät majoitusmahdollisuudet; leirintä- ja karavaanialue on alueen tuntumassa, ja myös vuokrattavia mökkejä on runsaasti tapahtuma-alueen lähimaastossa.

2)  Uudistunut Raumanmeren Juhannus

Suomen länsirannikolla Rauman Otanlahdella ensimmäisen kerran 1999 järjestetty festivaali sai suurta suosiota, ja sitä markkinointiinkin “Suomen parhaimpina bileinä”. Ennätysvuotenaan 2005 Raumanmeren Juhannus keräsi kolmen päivän aikana hurjat 99 000 kävijää. Vuodesta 2007 lähtien Raumanmeren Juhannus koki erilaisia takaiskuja, ja se järjestettiin pari vuoden ajan Porissa Kirjurinluodossa. Vuonna 2011 Raumanmeren Juhannus järjestettiin toistaiseksi viimeistä kertaa. Uusi tuleminen nähtiin kuitenkin muutaman vuoden tauon jälkeen 2016, ja samalla festivaali palasi takaisin Otanlahdelle.

Nykymuotoinen Raumanmeren Juhannus on ollut suurta tanssimusiikin juhlaa. Esiintyjinä ovat olleet muun muassa EDM-pioneeri DJ David Guetta, Jason Derulo ja Knife Party. Myös Pendulumin ja The Rasmuksen on nähty heittämässä omat keikkansa. Himos Juhannuksen tapaan Raumanmeren Juhannus tarjoaa majoituksen suhteellisen läheltä tapahtumapaikkaa. Tarjolla festarikansalle on niin telttapaikkoja, mökkejä sekä matkailuautopaikkoja. Tapahtuma on kolmipäiväinen, ja mikäli kaikkia päiviä ei jaksa juhlia, on siinä hyvä mahdollisuus mennä tutustumaan kauniiseen Rauman vanhaan kaupunkiin.

3)  Kaunis Kalajoen Juhannus

Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoen kauniilla hiekkasärkillä järjestettävä Kalajoen Juhannus on yksi Suomen suurista juhannusfestivaaleista. Kolmen festaripäivän aikana ehtii näkemään monta eri yhtyettä, ottamaan aurinkoa, mikäli juhannuskeli vain on kohdillaan, sekä tutustumaan siihen, miten Pohjanmaalla vietetään juhannusta. Ja mikä tärkeintä, viettää yöttömän yön aikaa musiikin soidessa! Majoituspaikoista ei myöskään pitäisi olla huolta, sillä tapahtuma järjestetään Suomen suurimman leirintäalueen vieressä. Totuttuun tapaan myös erilaisia vuokrattavia mökkejä on saatavilla, joten suurempikin kaveriporukka mahtuu viettämään leppoisaa ja musiikintäytteistä juhannusta.

Reilun vuosikymmenen ajan järjestetty Kalajoen Juhannus kerää vuosittain kunnioitettavan määrän ihmisiä juhannuspippaloihinsa. Esimerkiksi ennätysvuonna 2013 Kalajoen Juhannus keräsi yhteen peräti 49 000 ihmistä kolmen päivän aikana. Tapahtuman ohjelmisto on painottunut suuren yleisön suosiossa oleviin artisteihin. Vuosien varrella esiintymässä ovat olleet muun muassa Popeda, Cheek, Basshunter, The Baseball sekä monet muut tunnetut tai vasta uraansa aloittelevat yhtyeet. Kalajoen Juhannus on hieno tapa viettää juhannusta hieman pohjoisemmassa. Alueelle on helppo saapua omalla autolla tai julkisella liikenteellä.

Juhannusfestivaali ja majoitus

Moni on sitä mieltä, että juhannus ei ole juhannus ilman mökkiä ja saunaa. Tiesitkö, että on kuitenkin mahdollista päästä nauttimaan festivaalin tuomasta menosta sekä perinteisestä mökkitunnelmasta? Monen festivaalin yhteydessä on nimittäin mahdollista vuokrata mökki, jossa festariporukka voi yöpyä, ruokailla ja vaikka saunoa. Näissä mökeissä positiivista on myös se, että ne usein sijaitsevat suhteellisen lähellä festivaalialuetta, joten siirtyminen mökin rauhasta katsomaan suosikkiartistia käy tavattoman helposti. Mökkien vuokrahinnat tosin saattavat olla korkeampia juhannuksen aikaan.

Muita juhannustapahtumia

Näiden suurimpien ja tunnetuimpien festivaalien lisäksi Suomesta löytyy monia muita pienempiä ja vähemmän tunnettuja juhannustapahtumia. Ne saattavat olla hieman edullisimpia, joten sopivat budjetistaan tarkalle juhlijalle, ja majoitus voi olla helpompi järjestää. Välillä on myös mukava kokea jotain uutta ja tuntematonta. Kokeile vaikka Sieravuoren Juhannusta, Valtteri Juhannusta Tampereella tai vaikka idyllistä Hernesaaren Juhannusta Helsingissä. Jokaiselle löytyy siis aivan varmasti se oma mieleinen juhannustapahtuma, jonka parissa yötön yö vierähtää kuin aivan itsestään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *